Media
korte comeback 2015-2016
Na vier mooie fietsjaren (met o.a. drie keer Olympia’s Tour) zette ik in de Sluitingsprijs Putte-Kappellen (2011) een tevreden punt achter de jacht naar een profcontract. Ik heb me toen helemaal gewijd aan het voor de kerk, en drie jaar lang niet op de racefiets gezeten.
Totdat BEAM mij naar aanleiding van de Tourstart in Utrecht vroeg om iets over het wielrennen te schrijven. Zo ontwaakte in 2015 het vlammetje weer. Met wat talent en inzet kan ik in de zomer nog steeds aardig fietsen.
Zo heb ik nog een aantal jaren voor www.paxxglobalcycling.com gekoerst en kon ik finishte in o.a. nog als 34e in GP Tim Wellens, tussen veel profs. Ook werd nog een droom werkelijkheid, doordat ik mee mocht doen aan de Ridderronde van Maastricht. Voor 40.000 toeschouwers mocht ik daar iets vertellen over het Serve the City logo dat op mijn borst prijkt.
Momenteel koester ik alle mooie herinneringen. Een echte wielrenner kan ik mezelf niet meer noemen, maar op verzoek spreek ik nog graag over de levenslessen die de topsport je kan leren voor geloof en leven.
– – –
Omrop Fryslân
2013
Spreken in de Bethel – ‘God van Bevrijding, bevrijdt van Stress en Zinloosheid.’ Waar gaat het om in het leven? Over een complexe samenleving en Gods gouden leidraad voor ons leven (Psalm 19). Bethel Drachten, 21 juli 2013. Klik HIER om de samenkomst via de mediaplayer terug te kijken.
Spreken in de Bethel – ‘Met de zegen van God kun je een beter leven leiden! Tot eer van God en tot zegen van de naast.’ Bethel Drachten, 14 april 2013. Klik HIER om de samenkomst via de mediaplayer terug te kijken.
De Sportbijbel – Op 12 april is de nieuwe Sportbijbel gepresenteerd met daarin het verhaal van de Fietsende Dominee. Klik HIER om het verhaal te lezen. En HIER voor het videoverslag van de EO. Wil je ook een Sportbijbel? Klik dan HIER.
Preekschets – Wil je ook een spreekbeurt of studie houden over het thema gerechtigheid? Klik HIER om de preekschets (gemaakt voor IJM) te downloaden.
2012
Mijn idool is Jezus Christus (Het belang van Limbrug, 3-3-2012)
Jesse de Haan en Henk Koopmans (De Stentor, 25-2-2012)
Opinieartikel voor het Nederlands Dagblad
2011
Jesse de Haan en Gerhard den Boon
TV-Portret van de EO . ‘Geloof, hoop en liefde’ op 10 januari 2011
Jesse de Haan in de EO Visie
Linkerpagina: EOVisie0111Links rechterpagina: EOVisie0111Rechts
2010
Jesse de Haan in De Stentor, 6 januari 2010
Linkerpagina (pdf) en Rechterpagina (pdf) of klik op de onderstaande afbeelding.
Jesse de Haan bij RTV Oost 2’30”
Jesse de Haan vermeld tussen de groten
Op 11 Maart ging het nieuws op Wielerland.nl over Contador die won in Parijs-Nice en Tom Boonen die won in de Tirreno… En over iemand die op een Tourdag mocht preken:
De doorkomst van de Tour de France 2010 in Goedereede en Ouddorp zorgde in Zeeland voor veel ophef. Een passage, hetzij via een weg buiten het dorp, zou volgens diverse partijen de zondagsrust in gevaar brengen. Inmiddels is duidelijk dat de etappe van Rotterdam naar Brussel gewoon zal passeren aan het dorp. Toch komt er een nieuw opmerkelijk verhaal bij de situatie. Wielrenner Jesse de Haan zal op zondag 3 juli namelijk preken in Ouddorp. De 22-jarige renner van het Koopmans Cube Cyclingteam is student theologie en probeert het gat te dichten tussen de kerk en de koers
De Haan heeft engel op schouder, De Stentor 19 mei 2010
MEPPEL – Wat niet anders dan een doffe ellende kon worden, ging toch goed. In Wezup (Drenthe) draaide Jesse de Haan met de kopgroep van tien man en begeleiding op motoren via de linkerkant van de rotonde de oprit op van de N381 naar Emmen. Van rechts kwam, ook met hoge snelheid en blind voor de wedstrijd, de commandowagen van politie. oeschouwers, onder wie de vader van Coen Vermeltfoort, bleven verbijsterd achter. „Ongelooflijk dat het goed ging”, sprak ook De Haan na de finish.
De theologiestudent uit Heerde sprong knap mee met een vroege ontsnapping van negen anderen. „Ik wilde mee. Ik moest mee”, zegt de coureur van Koopmans Cube. „Ik ben na de Ster van Zwolle ziek geworden, een langdurige griep. In plaats van opbouwen, was het een periode van afbreken.” De kopgroep werd op het laatste stuk terug naar Meppel onder impuls van de Rabobankploeg van Coen Vermeltfoort ingerekend. „Maar ik ben werkelijk dankbaar voor deze dag”, sprak De Haan.
Gelovigen kunnen wat leren van vasthoudendheid wielrenners, Nederlands dagblad, 3 juli 2010
Geloof en sport bijeen in volharding, flakkeenieuws.nl 04/07/2010
Zondagmorgen 4 juli 2010 om 09:30 uur zal dominee J. Smink samen met Jesse de Haan, student aan de Evangelische Theologische Faculteit in het Belgische Leuven, een bijzondere eredienst leiden in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden in Ouddorp. Jesse de Haan behaalde inmiddels het bachelordiploma en studeert nu voor de opvolgende masteropleiding. Naast deze theologische studie besteedt hij zijn vrije tijd aan zijn hobby wielrennen. De samenhang dat ‘geloof en sport bijeen kunnen komen in volharding’ is inspirerend om over na te denken op de zondag dat een Tour de France-etappe de Kop van Goeree in de middaguren passeert.
De theologiestudent laat over zijn standpunt tegenover zondagsrust geen onduidelijkheid bestaan: “Het is een buitengewoon goede traditie, een Godsgeschenk. Een gelegenheid om de kerk te bezoeken en geestelijk te groeien. Een moment ook om elkaar te ontmoeten. Een dag van rust, waarop je feitelijk erkent dat je niet vertrouwt op eigen inspanning maar op de onverdiende gunst van God”. Gelet op het feit dat Jesse de Haan spreekbeurten houdt vanuit de organisatie Sports Witnesses, die christen oud- en topsporters bijeen brengt voor ontmoetingen en evangelisatie, is zijn uitnodiging voor het mede leiden van de eredienst in de Doopsgezinde kerk verklaard. “Geloof en sport vragen om volle inzet” stelt De Haan. Een ieder wordt voor deze bijzondere dienst van harte uitgenodigd.
Van ereschavot naar kansel, Tubantia, 9 augustus 2010
Jesse de Haan 2e in de ronde van Ugchelen – De Stentor 20 augustus 2010
De Ronde van Ugchelen werd – ondanks de opgave van Nijkerk en de afwezigheid van onder meer Danny Stam en de zieke Peter Möhlmann – toch nog een spektakel. Er werd hard gefietst (gemiddeld zo’n 45 km/uur) en alert gereageerd op demarrages, waardoor het peloton één geheel bleef. De aankomst ontaardde dan ook in een spannende massasprint. De Tukker Sebastiaan Kamphuis was daarin ‘de fietsende dominee’ Jesse de Haan uit Heerde te snel af.
Portret op TV Gelderland, 20 september 2010
Maandag 20 september bracht het sportprogramma ‘Sparren’ mijn wieler-, en kerkelijk-leven samen in een portret. De opnames zijn gemaakt in het kerkje en op de dijk van Veessen, bij Heerde. Met dank aan Dr. J.C. Borst, hoogleraar bij ons aan de ETF en predikant te Veessen.
Jesse de Haan is de snelste dominee van Nederland, Telegraaf, 2 november 2010
2009
Wielerrevue, april 2009
Klik op de afbeelding om het artikel in pdf formaat te openen
Dominee in de dop deelt in minder goed nieuws, De Stentor 22 mei 2009
De Stentor, door Jan Pieter Borgmeijer. vrijdag 22 mei 2009.
GENEMUIDEN – “Er wordt veel gevallen, maar wonderlijk genoeg heb ik vaak niets”, zegt Jesse de Haan, student theologie te Leuven en coureur bij Koopmans-Cube. Tot hij in de Dorpenomloop van twee weken terug ook op de stenen lag. Met een gescheurd spiertje in zijn arm konden zijn ambities voor Olympia’s Tour het raam uit. “Een desillusie, hier had ik willen pieken. Nu probeer ik de dagen vol te maken om te groeien als renner.” En dan mag De Haan eigenlijk nog niet klagen, valt op achter de finish van de eerste etappe van Olympia’s Tour woensdag in Genemuiden. Bij de bus van Rabobank lacht boerenzoon Coen Vermeltfoort met de spreekwoordelijke kiespijn. Hij komt ploeggenoot en dagwinnaar Theo Bos de hand schudden. Vier maanden al houdt Pfeiffer de coureur uit Schuinesloot, die weet wat het is om een etappe in de oudste meerdaagse van ons land te winnen, van de fiets. Hij heeft geen idee hoe lang het nog gaat duren. “Ik zal voorlopig nog mijn best moeten doen om niets te doen.” Om dezelfde reden ontbreekt Ismaël Kip bij Koga-CreditForce, al mag de renner uit Oldebroek waarschijnlijk eerder aan een rentree denken. “Ismaël heeft het ergste gehad”, zegt ploegleider John den Braber. Even verderop strompelt Leander Schreurs op twee krukken naar de verzamelplek van Team Koopmans. Het herstel van de open botbreuk in zijn been zal meer tijd vergen dan het wielerjaar lang is. Dat hij daardoor als globetrotter onder de wielrenners niet met de IJsselstreek mee kon naar de Ronde van Iran was zuur genoeg. “Maar anders had ik hier ook gereden”, zegt de coureur uit Elburg, zichtbaar de pijn verbijtend. Jesse de Haan had de steun van zijn streekgenoot goed kunnen gebruiken. “Remmen gaat nog net, maar schakelen is lastig”, noemt de prachtig articulerende renner uit Heerde slechts een van zijn problemen. “Ik kan ook niet staan, dus ik kan me niet in de waaier kwakken. Ik kan alleen in het zadel naar voren rijden, maar dan moet ik steeds door de wind.” Gelukkig voor de student theologie is hij gezegend met een positieve kijk op het leven. “Ik voel me geroepen om het goede nieuws te vertellen.” Drie jaar woont hij nu in Leuven. “Ik ben ondergedompeld in het vak van dominee. Ik sta op, lees een stukje in mijn bijbel, ga een halve dag of een dag trainen, ga op bed liggen studeren en als het kinderbedtijd is, ga ik slapen. Leuven is een prachtige stad. Maar als het leven er begint, gaat bij mij het lichtje uit.” Niet dat je De Haan hoort klagen in de warme voorjaarszon van Genemuiden. “We hebben een schitterende ploeg en ik ben blij dat ik mijn werk heb kunnen doen.”
NK 2009 – De Stentor, 29 juni 2009
De Stentor, door Roy Schriemer. maandag 29 juni 2009.
Bij het NK voor beloften vervulde Jesse de Haan een bijzondere rol. Al in de eerste van tien ronden reed de Heerdenaar weg uit het peloton. Daarmee gaf hij de aanzet tot een kopgroep, die langzaam groeide tot veertien man en waaruit de latere winnaar Steven Kruijswijk kwam. Toen de renners van het Rabobank-opleidingsteam gas gaven, moest de coureur van Koopmans passen; De Haan werd 25ste. “Maar de dag is geslaagd”, meende de dominee-in-opleiding. “We wilden onze sponsor wat publiciteit brengen en dachten dat een vroege ontsnapping onze enige kans was. Daarom heb ik die kopgroep zelf maar opgezet. Als je dan tussen al die toppers de finale in gaat, geeft dat wel voldoening. Maar ook als renner groei ik van het rijden van een dergelijk zwaar kampioenschap. Ik beschouw dit NK dan ook als pure winst.”
2008
Krolstone de Peddelaars startklaar – Meppeler Courant 4 maart 2008
De vereniging heeft dit jaar 16 renners in de categorie beloften en daarin is Jesse de Haan de opmerkelijkste figuur. Jesse reed vorig jaar op 8 augustus heel voorzichtig zijn eerste wedstrijd bij de amateurs-A. Zaterdag maakte hij zijn debuut in de klassieker Ster van Zwolle en reed daar bijzonder sterk. Hij behoorde heel lang tot de kopgroep van 12 coureurs en pas in de slotfase moest hij afhaken, maar hij reed de wedstrijd wel uit. Hij studeert theologie aan de universiteit van Leuven en is afkomstig uit Heerde. Hij wil dominee worden met een eigen gemeente en heeft daarom geen ambities om profwielrenner te worden.
Dienaar van God op wielen – Dagblad van het Noorden
door Harm Vonk. dinsdag 25 maart 2008.
WIELRENNEN – God was al in het peloton, dachten de Belgen toen Frank Vandenbroucke in 2003 terugkeerde.
Het geloof is van oudsher verankerd geweest in het cyclisme, maar een echte apostel is er nog nooit geweest. Tot nu, tot Jesse de Haan: een dienaar van God op twee wielen. In zijn kamer in het vroegere Jezuïetenklooster in het Belgische Leuven, waar de Evangelische Theologische Faculteit is gevestigd, staat zijn gele Gazelle tegen de muur. Aan die muur hangt een christuskruisje. Het zijn de twee symbolen van het leven van de 21-jarige Jesse Timotheus (leerling van de apostel Paulus, die hem ‘waarachtig kind in het geloof’ noemde) de Haan, theologiestudent, wielrenner bij vereniging De Peddelaars uit Hoogeveen, maar vooral christen. De Haan, geboren in Gramsbergen en woonachtig in Heerde, viel op in de Ster van Zwolle en de Ronde van Groningen, waar hij als betrekkelijke nieuweling meteen meedraaide bij de beste amateurs van ons land. Maar vooral náást de fiets baarde De Haan opzien, met uitspraken als ‘Ik wil me dienstbaar maken in Gods Koninkrijk’ en ‘Het wielrennen is een rentmeesterschap dat ik zo goed mogelijk wil vervullen’. Bij De Peddelaars hebben ze Jesse de Haan ook leren kennen: een zachtmoedige fatsoenlijke knaap, aan wie ze in het wielerwereldje wel even moesten wennen. ‘Ploegleider, ik ben het niet geheel eens met deze gang van zaken’, zei hij tegen Dick Dekker, die zijn renners in de voorbereiding op het voorjaar niet de afgesproken vier, maar vijf uur liet trainen. Erik Dekkers broer schrok zich rot. Dit had hij nog nooit meegemaakt: kwaaie renners slaan, het liefst gepaard met een fors vloekwoord, met de vuist op het dak van de wagen. ’s Avonds bood Jesse de Haan zijn excuses aan voor het gedrag van die middag. “Door het geloof heb ik mijn eigen persoonlijkheid ontwikkelt.Ik hoef mijn zelfverzekerdheid niet te vinden in datgene wat ik presteer, maar gewoon om wie ik ben voor God die mij gemaakt heeft. Mijn identiteit valt niet weg als ik geen wielrenner ben, mijn identiteit valt zelfs niet weg als ik geen predikant wordt. Want ik ben Jesse de Haan, een geliefd kind van God. Tot zijn zeventiende reed hij op een heftruck bij de Albert Heijn in Zwolle en was hij een beloftevol schaatser die nog Overijssels marathonkampioen werd. Maar de liefde voor de schaats werd overvleugeld door de passie om te leven met God. “Er groeide een verlangen in me om daar verder mee te gaan. God heeft zich al lang geleden aan de mensen geopenbaard, Zijn rol is al lang gespeeld: Hij heeft zijn Zoon naar de aarde gestuurd. Wat blijft dan over? Onze reactie op Zijn openbaring. Veel mensen kiezen ervoor om niet met God door te gaan. Iedereen is vrij om te kiezen en ik respecteer die keuzes ook, maar ik geloof dat ze ‘nee’ zeggen tegen iets heel moois in het leven. Ik ben maar wat dankbaar dat ik niet op mijn eigen wijsheid of inzicht af hoef te gaan, maar altijd raad kan vragen bij Degene die van alles op de hoogte is en de allerbeste keus kan maken, dus ik denk dat een leven met God het allerbeste is dat je kunt treffen.” Met de studie in aantocht, zette De Haan zijn fiets te koop op Marktplaats. Maar in een tochtje met de DSB-marathonploeg van zijn vriend Jan-Maarten Heideman ontdekte hij zijn kwaliteiten op de fiets. Misschien, heel misschien, denkt De Haan, heeft God er Zijn bedoeling mee. Net als toen hij heftruckchauffeur was, staat De Haan ook in het peloton met beide benen op de grond. “Het is fantastisch om met beide benen in de maatschappij te blijven staan, bekend te raken met de levensverhalen van de rijke bazen, maar ook met de uitzendkrachten die nauwelijks de touwtjes aan elkaar kunnen knopen. Dat is het leven. Ik vind het waanzinnig om theologie te studeren, maar dat is niet hoe het overgrote deel van de mensen leeft. Want juist dit zijn de mensen voor wie Jezus naar de aarde is gekomen om hen het goede te schenken.” “Theologie is concreet, voor hier en nu. Het is geen abstracte theorie, maar iets effectiefs in dit leven. Het is juist daarom zo mooi om het niet alleen in woord, maar ook in daad te laten zien dat het niet suf en zweverig is, maar dat het op een mensenleven het verschil kan maken. Voor mij is het verschil dat ik elke dag opsta met een lach. Omdat ik weet, dat wat er ook gebeurt, er een God is die daadwerkelijk van mij houdt en alles heeft gegeven om mij na dit leven bij zich te hebben, maar ook in dit leven te zegenen en het goede te geven.” “Op dit moment geniet ik ook heel erg van het wielrennen. Het is voor mij een win-win-situatie: mijn hart gaat uit naar het verkondigen van het goede nieuws en als het wielrennen ook fantastisch is, is dat alleen een indicatie hoe lief mij het leven met God is. Lange duurritten zijn prachtige momenten om te mediteren, om na te denken over een Bijbeltekst, te bidden of dank te zeggen voor zo’n prachtige schepping. Het mooie van nu is dat ik mijn studie en het wielrennen prima kan combineren.” De grootste tegenstelling tussen sport en geloof is volgens De Haan de openheid tussen beiden. In de wielersport hou je verborgen als je iets ontdekt waardoor het beter gaat. “In het geloof wíl ik dat niet voor jezelf houden. Ik heb geen hoog verheven gedachten, maar misschien kan ik dat andere geluid laten horen. Met al het mooie dat God mij heeft gegeven is het allermooiste om anderen de weg te wijzen naar de eeuwige toekomst, vol van hoop, zonder jaloezie, zonder boosheid: een fantastisch leven.”
2007
Jesse meteen al Haantje de voorste – De stentor
door Fokko Ebbens. donderdag 09 augustus 2007 | 13:09
OMMEN – De rondjes door de binnenstad van Ommen worden gekenmerkt door stoempende mannen met de tong zo ver mogelijk uit de mond.
Jesse de Haan is de vreemde eend in de bijt. De negentienjarige student theologie vliegt als een vrolijke vogel over het technische parkoers in de Vechtstad en sleept achter winnaar Arjan Ribbers en Ben van Egmond een derde plaats uit het vuur. Een verrassing, de Heerdenaar is immers pas een half jaar in het bezit van een KNWU-licentie en rijdt zijn tweede wedstrijd. De verwarring rondom het parcours is dan ook groot. Wie is deze goedlachse renner? Het is de coureur zelf die na afloop uitleg geeft.
“Toen ik achttien was heb ik moeten kiezen tussen het schaatsen en mijn studie theologie. Omdat God het belangrijkste is heb ik voor het laatste gekozen.” De vakantie brak echter aan en daarom is hij een maand geleden aan het trainen geslagen, gesteund door zijn skeelermaatjes René Ruitenberg en Jan-Maarten Heideman. De Haan zorgt er in zijn eentje voor dat de koers vanaf de eerste meters in het slot wordt gegooid. Slechts vier renners hebben een antwoord op de vroege explosie van de Veluwse jongeling: Arjan Huiskamp, Michiel Kuiper, Ribbers en Van Egmond. Het is vervolgens ieder voor zich en dat maakt de koers leuk om naar te kijken. Ondanks verwoede pogingen van het peloton blijven de vijf ogenschijnlijk gemakkelijk voorop rijden. Ribbers is vervolgens de sterkste op de Ommer steentjes. De Haan blijft redelijk nuchter onder het kleine succes. Hij heeft vooral genoten van het rondje om de kerk. “Het was hartstikke leuk, het publiek was zo ontzettend sympathiek.” Ook het verloop van de wedstrijd deed de Heerdenaar goed. “We hebben volle bak gereden en op dit parcours scheer je dan in de bochten slechts een paar milimeter langs de hekken, maar dat is het risico van het vak.” Bij de huldiging op het podium ziet de oplettende toeschouwer nog iets opvallends. De Haan is de enige renner die gewoon met ongeschoren beentjes in de rondte heeft gefietst. Het is tekenend voor de ontspannen voorbereiding van De Haan. Hij kan er zelf wel om lachen.
bron: http://www.destentor.nl/sport/grootzwolle/article1736387.ece
Uitslag Ronde van Barneveld – 19-jarige Jesse de Haan wint – uitbarneveld.nl 19 augustus 2007
BARNEVELD De ronde van Barneveld voor amateurs A is dit jaar gewonnen door Jesse de Haan, in de wielerwereld is hij een nieuwkomer. De uit Heerde afkomstige student theologie koos op zijn achtiende voor zijn studie en liet een schaatscarrière achter zich liggen. Vier rondes voor het einde sprintte Jesse weg van het peloton en de kopgroep om deze tot de finish achter zich te laten. Achter hem finishten Dennis Hendriksen, Dick Hoeve en Arjan Seunninga.
bron: http://uitbarneveld.nl/item/2007/08/uitslag-ronde-van-barneveld
Talent – fragment De Stentor 10 september 2007:
IJsselstreek heeft sinds een paar weken een ruw diamantje in dienst, Jesse de Haan. Pas net op de fiets maar een supertalent. De Haan reed met de kopgroep mee en moest op het eind passen door materiaalpech. Harm en Gerd Steijn (Ermelo) van het B&E Koopmans team haalden de streep ook niet.
Westra heerst op eigen parcours – fragment Leeuwarder Courant 3 september 2007
Door Frederik Bierling: Leeuwarder Courant, 3 september 2007
Met Jesse de Haan (19) hadden de vluchters een bijzondere renner in hun midden. Niet alleen heeft de coureur uit Heerde een niet-alledaagse studie – theologie – ook was het voor de amateur-A van WV de IJsselstreek pas zijn vijfde koers. Zijn derde wedstrijd, een amateur-A-koers in Barneveld twee weken geleden, had hij als winnaar afgesloten zodat zijn aanwezigheid zaterdag in de kopgroep niet helemaal uit de lucht kwam vallen. Zijn talent ten spijt kon de leerling-dominee niet meedoen in de finale, maar dat gold voor meer in de kopgroep. Toen het even op de kant ging bleven beide Westra’s, Van der Burg, Wierstra en Kregel over, en even later moesten ook Jan-Hendrik Westra en Kregel lossen, zodat Van der Burg als eenling het gevecht aan moest met twee ploegmaats. Die speelden het spel zoals het hoort.
Verslag Omloop de Trynwalden 2007